perjantai 2. lokakuuta 2020

Elämänkaarta, nro 21


 

Elämänpituinen uni:

ihmisiä, vuosia, elämää.

Kaikkea paljon ja liian vähän

ja kaipuu oman yksinäisyyden luo.

Puut tulevat liki.                 -Helena Anhava

 

Olen ollut lähellä hukkumista kaksi kertaa kaksi-kolmevuotiaana. Ensimmäisellä kerralla äitini oli vilkaissut pihalle ja nähnyt minusta enää punaisen pipon suuren ojan vedenpinnalla. Nopeasti tietysti tultiin hätiin ja minut ongittiin ojasta ylös.

Toisella kerralla isäni oli ojentanut minua Korkeasaaren lautalta laiturilla jo olleelle serkkujeni isälle P:lle. Lautta oli kuitenkin irronnut laiturista ja olin siksi pudonnut mereen. Lautta oli tullut takaisin, mutta ihmiset olivat työntäneet sen pois laiturista. Vesi oli ollut aivan sameaa, mutta P. oli sokkona haromalla saanut kiinni minulla silloin olleista pitkistä hiuksista ja nostanut minut ylös.

Tällaisia ja monia muitakin läheltä piti-tilanteita (sellaisia, jotka itsekin muistan, vaikkapa liikenteessä) on tullut mieleen nyt, kun elämä sairauden myötä on eräällä tavalla kääntynyt paljon enemmän sisäänpäin, ajanvietoksi omien ajatusten kanssa.

Ei tullut lähtöä silloin, sain elää ja kokea. Nyt ollaan tässä, ainakin kokeneena, jos ei viisaana.

Ensimmäisen lapsemme piti syntyä elokuussa 1985. Viikkoa ennen laskettua aikaa äiti sanoi, ettei lapsi enää liiku. Kätilöopistolla todettiin, että lapsi oli kuollut kohtuun. Synnytyksessä sitten selvisi, että sikiö oli kuukausia aiemmin pienikokoisena itse tehnyt silmukan napanuorasta ja kuristunut sitten siihen syntymän lähestyessä. Tai itse asiassa ravinnon saanti oli solmun vuoksi estynyt. Tästä kauniista täysikokoisesta tytöstä olisi tullut Vilma Ilona. Tätä menetettyä elämää olen sairauteni aikana miettinyt varmaan enemmän kuin kaikkina edeltävinä vuosina. Myös monia muita edesmenneitä. Se kuuluu tähän elämäntilanteeseen, arvaan.

Kävimme viime kesänä haudalla, jonne Vilma Ilona (häntä ei kastettu, koska hän syntyi kuolleena) on Joensuussa haudattu. Kuvassa olevan hautakiven pieni risti muistuttaa hänestä. Monenlaiset ajatukset myllersivät vuosien jälkeen mielessäni siinä seisoessani. Elämän arvaamattomuus näyttäytyy aina yhtä ehdottomana kuoleman äärellä. Jää kysymyksiä ilman vastauksia. Voin vain arvailla, millainen elämäni ilo tuosta prinsessasta olisi voinut tulla. Kuva kuolleesta vauvasta tatuoitui jonnekin aivoihini. Yhdennäköisyys ainakin vastasyntyneenä pikkusisareen oli hämmästyttävä, sen sain todeta vajaata kahta vuotta myöhemmin.

Syöpärintamalta ei mitään uutta. Jos kuvantaminen hoidon tehoamisesta vielä tehdään, on sen aika vasta marraskuun loppupuolella. Nyt täytyy vain toivoa, ettei mikään pahempi tulehdus pääse iskemään ja tuhoamaan hyvin alkanutta palliatiivisen potilaan uraani ennenaikaisella kuolemalla.

Kun nyt hoidot ovat loppuneet, on varmasti aika kiittää monia ihmisiä. Meilahden syöpäosaston päiväklinikalla hienoja hoitajia K:ta ja A:ta, kaikkia HUSin palliatiivisen osaston lääkäreitä sekä muutamia syöpäklinikan lääkäreitä (siellä valitettavasti oli myös kielteisiä kokemuksia). Yksityisellä puolella kiitos sytostaattihoitaja O:lle, lääkäri J:lle ja jo aiemmin kiittämilleni röntgenhoitajille. Ja muillekin, jotka eivät nyt tule mieleeni.

Helsingin kaupungin palliatiivinen hoito on vielä kirjoittamaton lehti, tapaan lääkärin ensi kerran myöhemmin lokakuussa.

Torstaina työskentelin, kävelin ja yritin voimailla hiukan. Illalla vielä oopperassa ja vasta kymmeneltä kotona. Seurauksena hyvin vetelä aamupäivä tänään. Näin se menee, en kadu.

 

Puujalan tilalla

Sisaren poika E. meni aikoinaan lastentarhaan. Eräs pieni tyttö ihastui pieneen poikaan ja sanoi tälle: ”E., minä pidän sinusta!”. E. vastasi: ”Voi voi, olisin halunnut pysyä vielä poikamiehenä!”.

 

Veljeni T. oli aikoinaan meillä katsomassa lasteni Eerikan ja Eliaksen perään. Eerika puhui, käveli ja touhusi. Elias sen sijaan oli vielä konttausiässä. Eerika työnsi Eliaksen pimeään vessaan ja sulki ovenkin perässä. Elias ehti alkaa itkeä lohduttomasti ennen kuin T. ehti hätiin. Eerika totesi vain: ”Elias on huonotuulinen”.

 

Hankimme uusperheelle ensimmäisen yhteisen asunnon 90-luvun lopulla. Naapuri tuli esittäytymään ja kertomaan, ettei tässä olla ihan tavallista kansaa vaan arvokasta Pakilan keskiluokkaa. Hän kertoi olevansa paitsi eläkkeellä oleva pankinjohtaja, myös numismaatikko.

Hänen lähdettyään Liisan tytär T. (äidinkieli ruotsi ja oli varmaan kuullutkin huonosti) kysyi: ”Miksi se mies sanoi olevansa ruumislaatikko?”. 


 [MH1]

10 kommenttia:

  1. Kiitos Matti , on Sinulla uskomaton taito kirjoittaa surullisesta asiasta positiivisesti ja aina mukana jokin hauska kommentti.
    Hyvää viikonloppua ja kaikkea hyvää Sinulle ja Lissulle t. Tuija

    VastaaPoista
  2. Niin surullista ja sitten hupaisaa väliin. Eli samaa kommentoin kuin edellinen. Kiitos blogistasi.

    VastaaPoista
  3. Taas kerran erittäin syviä tuntoja, jotka pysäyttävät väistämättä pohtimaan elämän haurautta, väliaikaisuutta, ja ennen kaikkea ainutkertaisuutta.

    Tuli myös mieleen oma läheltä piti kokemukseni, joka tapahtui varhaisteini-ikäisenä yrittäessäni uimahallissa pituusukellusennätystäni. Äärimmäisen sinnikkäänä nuorukaisena sinnittelin todellakin veden alla niin pitkään kunnes menetin erään altaanmitan puolivälissä tajuntani ja kun sitä ei heti oltu huomattu, ehdin jäädä altaaseen lojumaan ja haukata keuhkot täyteen vettä ja upposin veden alle. Onneksi mukana toisessa päästä allasta ollut kaverini sentään huomasi lopulta tilanteen, ja minut lopulta pelastettiin ja elvytettiin altaan reunalla.

    Tunne oli herätessäni ja vettä jatkuvasti altaan reunalla ja vielä suihkussakin yskiessäni käsittämätön. Muuta en muistanut, kuin ne klassiset läheltä piti tilanteista kuulemani asiat, eli koko elämäni vilahti kuin salamana silmieni edessä alusta loppuun ja lopulta näin vain koko ajan voimistuvaa kirkkautta, kunnes lopulta tosiaan heräsinkin altaan reunalta vettä yskien ja horkassa vapisten.

    Vähitellen jotenkin toivuttuani kysyin kauanko tapahtumiin oli mennyt aikaa ja kauanko olin ollut tajuttomana, niin kuulin, että joistakin minuuteista oli ollut kyse. Tunne oli uskomaton, koska minulla oli hyvin voimakas tunne siitä, että olin ollut jossain hyvin, hyvin kaukana ja vuosikausia poissa. Todella hämmentävä kokemus, mutta myös helpotuksen tunne oli nuorukaiselle suuri, kun uimahallilta kotiin pääsin.

    Joitakin muitakin läheltä piti tilanteita on ehtinyt omallekin kohdalle sattua, joten sekin laittaa miettimään miten pienestä kaikki voi olla kiinni, ja kuinka haurasta ja ainutlaatuista tämä elämämme on.

    Kiitos taas upeasta kirjoituksestasi, Matti. Ja kiitos myös noiden hauskojen muistojesi jakamisesta. Niitä on todella mukavaa lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iiro tuosta kokemuksesi jakamisesta ja muusta kannustuksesta.

      Poista
  4. Kiitos niin paljon ajatuksia ja tunteita herättävästä tekstistäsi. Paljon tsemppiä Sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
  5. Hienoa ja koskettavaa tekstiä.
    T. 40v haimasyöpäalokas

    VastaaPoista

"Tauko" jatkuu, nro 39

 Tauko tai pysyvä kirjoittamattomuus nyt täällä kyllä jatkuu. Tämän haluan ilmoittaa, kun lukijoita on ollut tuhatkunta.  Olen ainoastaan nu...